Begraven op een natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats Rotterdam een natuurlijke begrafenis

Begraven met een filosofie
Ik vind het prachtig, het lichaam of de as van een dierbare begraven waar het voor eeuwig één mag worden met de natuur. Een plek waar schapen vrij rondlopen en waar we een bezoek aan een dierbare kunnen combineren met een fijne boswandeling of fietstocht. Waar we geen zorgen hebben om de grafbedekking aangezien een grafmonument niet is toegestaan. Een plek waar we ons bij leven vertrouwd mee voelen en waar de schoonheid van de natuur ons troost in een moment van verdriet.

“Die Natur braucht sich nicht anzustrengen, bedeutend zu sein. Sie ist es.”

Robert Walser 1878-1956


Natuurbegraven, een eeuwige plek in de natuur

Steeds meer mensen kiezen bij hun uitvaart voor een natuurbegrafenis op een natuurbegraafplaats, maar wat is natuurbegraven eigenlijk precies? Bij natuurbegraven geldt de filosofie dat het graf één wordt met de natuurlijke omgeving waarbij er zorgvuldig moet worden omgegaan met de natuur. Respect voor elkaar en de natuur is een voorwaarde. Op de meeste natuurbegraafplaatsen is bijvoorbeeld alleen een loopkoets aanwezig waarmee de overledene door zijn dierbaren lopend naar de laatste rustplaats kan worden begeleid. Er is geen optie om dit met de rouwauto te doen.

Ook de afscheidsbijeenkomsten zijn met dezelfde visie samengesteld. Een afscheidsbijeenkomst kan worden gehouden in bijvoorbeeld een openluchttheater, een boskapel of in een stretchtent met houtsnippers op de grond en houten zitbankjes. De afscheidsceremonie kan natuurlijk naar eigen wens samengesteld worden. Dit kan tijdens een picknick in stilte met een kleine groep van intimi of juist met een grote groep mensen met live muziek, prosecco en catering. Alles is goed, zolang het maar bij de overledene en de nabestaanden past en plaatsvindt met respect voor de natuur.

Een natuurgraf, een tuintje op je buik 

Op een natuurbegraafplaats mogen geen grafmonumenten van natuursteen worden geplaatst. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet erg, zo komt er eindelijk een eind aan het gebruik van milieuonvriendelijke grafmonumenten die helemaal uit India worden gehaald. Je krijgt van de begraafplaats een houten boomschijf met de naam en de geboorte- of overlijdensdatum van de overledene als grafmarkering. Een persoonlijke groet of een gedicht mogen ook op de boomschijf worden gezet.  Je kunt een natuurgraf onaangeroerd laten en Moeder Natuur haar gang laten gaan of er een herinneringsboom op planten. Bloemen mogen, maar dan wel zonder elastiekjes, oase en vaas.

Bij een graf op een natuurbegraafplaats kan het voorkomen dat je niet meer precies weet waar je geliefde ligt. Natuurbegraafplaats Hofwijk in Rotterdam heeft dit opgelost door de graven te markeren met een GPS-systeem en ingegraven chips.

Natuurbegraafplaats Hofwijk in Rotterdam, gelegen aan de Delftse Schie, heeft de deuren geopend in het voorjaar van 2019. Ik nodig je uit om samen met mij een wandeling te maken in dit prachtige natuurpark en na te denken over jouw eeuwige rustplaats. 

Rusten wáár en hoe jij wilt!

Het mooie aan een graf op een natuurbegraafplaats is dat je je rustplek zelf mag uitzoeken en zelf bepaalt hóe je komt te liggen. Dit kan zijn onder een oude eik, in een open heideveld, aan de rand van het water of fijn met je voeten in de richting van de opkomende of ondergaande zon!

Ik moet dan gelijk denken aan een klant die met zijn voeten graag ‘de andere kant op’ wilde liggen maar dit niet mocht volgens de regels van de algemene begraafplaats. 

Tachtig procent van de inmiddels begraven mensen hebben hun eigen plek bij leven zelf bepaald, wat een geruststelling voor hen en hun nabestaanden. 

Lijkwade van vilt - begrafenisonderneming Rotterdam

Biologische of natuurvriendelijke materialen

Bij natuurbegraven is het een voorwaarde dat de overledene ligt begraven in biologische of natuurvriendelijke omhulsels. Gelukkig is daarin keuze genoeg. Denk bijvoorbeeld aan kleding van linnen, wol of katoenen stoffen. Of een omhulsel van bijvoorbeeld onbehandeld hout, riet of wilgentenen. Ook de keuze voor een opbaarplank met een lijkwade van natuurlijk materialen past helemaal bij de filosofie van een natuurbegrafenis. 

Hoe mooi is het om jouw dierbare toe te dekken met een krans van bloemen, heerlijke kruiden of een prachtige tekening? 

De kosten van een natuurbegrafenis

(tegenover die van een normaal graf)

De kosten van een reguliere begrafenis zijn opgebouwd uit de kosten voor het grafrecht, de onderhoudskosten, de kosten voor een grafmonument en de begraafkosten. Het grafrecht van een normaal particulier graf is vaak gekocht voor maximaal 30 jaar en wordt daarna geruimd of verlengd tegen meerkosten. Bij een natuurbegrafenis bestaan de kosten uit de kosten voor het grafrecht en de begraafkosten, meer niet. Een ander aanzienlijk verschil  is dat het graf op een natuurbegraafplaats vaak eeuwigdurend wordt aangeboden, elk graf blijft zoals de natuur het vormt en wordt nooit geruimd. 

Omdat het natuurbegraven een heel ander concept is dan normaal begraven, is het vergelijken van de kosten lastig. Toch wil ik je de grootste verschillen laten zien in de onderstaande tabel om er toch een gevoel bij te krijgen. 

Natuurbegrafenis op de natuurbegraafplaats Hofwijk:
Grafrecht 30 jaar natuurgraf€3500
Begraafkosten€975
Kleine boomschijf, optioneel €70
Totaal kosten natuurbegraven€4482
Begrafenis op begraafplaats Laurentius:
Grafrecht 30 jaar particuliergraf €2100
Algemeen onderhoud 30 jaar €1740
Begraafkosten €965
Grafmonument, optioneel €2000
Totaal kosten begraven€5805

Waarom kiezen voor natuurbegraven?

  • Wanneer jij tijdens je leven altijd graag in de natuur bent en wanneer je een bewuste relatie met deze natuur hebt, is natuurbegraven een logische keuze, het past bij jou en je nabestaanden zullen jou hierin herkennen. Niks geen strakke omlijnde graven, het graf ontstaat gewoon zoals het ontstaan.
  • Ook wanneer je niet direct een natuurlijke verbinding met de natuur hebt, maar wel wilt kiezen voor begraven tegenover cremeren kies je bij natuurbegraven vooral voor het ontzorgen van de nabestaanden; er is geen onderhoud aan het graf nodig.
  • Een natuurgraf is en blijft een prachtige herinneringsplek, misschien wordt zij door de tijd alleen maar mooier. Je kunt op deze rustplek naast een lichaam ook een urn begraven wanneer je hebt gekozen voor een crematie.
  • Je kunt op elk moment van de dag, in alle jaargetijden, de natuurbegraafplaats bezoeken. Hoe schilderachtig ziet deze plek er in de winter na wat sneeuwval uit?

Bericht: Karen Admiraal i.s.m. Het Schrijfkwartier
Foto:  Natuurbegraafplaats Hofwijk in Rotterdam (Zuid-Holland) en de wade van Marleen Rijvers
Datum: 1 september 2019
Betreft: Natuurbegrafenis

Andere verhalen