Afscheid nemen van een geliefde in tijden van het Coronavirus

De overheid heeft een aantal richtlijnen opgesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die richtlijnen zijn belangrijk voor mij en mijn collega’s bij het organiseren van condoleances en uitvaarten in deze bijzondere tijd. Ik informeer je graag over deze richtlijnen en natuurlijk ook welke mooie alternatieven er mogelijk zijn.

  • Het melden van een overlijden kun je zoals altijd telefonisch doen. Is de overledene, of een naaste, besmet zijn (geweest) met het coronavirus? Of vertoonde hij/zij symptomen? Meld dit direct bij mij.
  • Wanneer we een afspraak hebben wil ik je vragen om voldoende afstand te bewaren (1,5 meter). Helaas mogen we geen handen schudden.
  • Er is geen maximumaantal bezoekers wel moet op de afscheidslocatie de 1,5 m afstand wel haalbaar zijn.
  • Op mijn fysieke aanwezigheid kan je overal rekenen. Denk aan: direct na overlijden, bij het bespreken van de uitvaartwensen, tijdens de afscheidsbijeenkomst en/of condoleance en natuurlijk bij het nagesprek wat twee weken na de uitvaart plaatsvindt.

Laten we ons focussen op alles wat wel mogelijk is, voor elkaar zorgen en ervoor zorgen dat het een mooi afscheid wordt… Graag wil ik je inspireren en informeren.

De tijd van nu biedt zoveel ruimte voor details.  

Ik ben verrast door de nieuwe vormen van afscheid nemen. Zo had ik een prachtig diner aan een hele lange tafel in een druivenkas. Haar zó geliefde gerechten werden gemaakt door haar naasten. In gesprek zijn met elkaar, samenzijn en lang tafelen, dat was haar wens voor haar afscheid. 

Iemand anders die ik mocht begeleiden had de wens dat hij natuurbegraven zal worden in kleine kring maar de herdenkingsdienst zal plaatsvinden op zijn geliefde camping. Fotoalbums werden verspreid over alle plekken om het gesprek aan te zetten en een mooi herinneringsboek waar iedereen verhalen in schreef werd verdeeld.

Ter inspiratie…

1. BUITENGEWONE UITVAARTLOCATIES

Één locatie voor een condoléance en uitvaart

Een eerste tip is om een uitvaartlocatie te kiezen waar de condoleance vooraf, de uitvaart én het nazitten in welke vorm ook, kan plaatsvinden. Zo voorkom je dat nabestaanden en gasten zich van de ene locatie naar de andere bewegen. De ervaring leert dat  standaarduitvaartlocaties als een uitvaartcentrum de beperkingen niet bepaald subtiel doorvoeren. 

Een buitengewone locatie geeft in die zin meer inspiratie en kansen op een persoonlijk en sfeervol afscheid. In de Witte Kerk ik Heiloo bijvoorbeeld hadden we stoelen in paartjes bij elkaar gezet met een kleine salontafel met bloemen. De kleinkinderen begeleidden de genodigden naar hun plek, de cateraar zorgde voor drinken. Alleen de familie liep door de kerk heen en weer. 


2. INTIEM AFSCHEID MET LIVESTREAMING

Met een kleine groep intimi een bijzonder afscheid vormgeven

Ondanks dat er geen maximum aantal bezoekers tijdens een uitvaart meer geldt, is nadenken over een intiem afscheid op locatie altijd een optie. Het blijkt dat tijdens een intiem afscheid meer tijd geeft voor een goed gesprek, voor herinneringen waar een condoleance eerder meer een hand en een ‘gecondoleerd’ inhield. 

Een videostreaming via internet (een open of gesloten uitzending) tijdens of een opname van de uitvaart om achteraf aan nabestaanden te tonen, is een keuze die families tegenwoordig vaker maken. Ook rituelen kunnen op afstand goed; wat denk je van proosten op het gelaten leven tijdens een live stream en daar een foto van maken voor de familie? Dat geeft toch een gevoel van samen beleven. Kies je voor een locatie waar livestreaming niet aanwezig is? Dan kan ik dit voor je regelen.


3. HERDENKINGSBIJEENKOMST

Samenkomen op een later moment

Als intiem afscheid nemen toch nét niet jouw wens is, denk ik graag mee over een grootse herdenkinksbijeenkomst nu of op een later moment. We kunnen tijdens een vrijblijvend voorgesprek alle details bespreken. 

Lees hier meer over een herinneringsdienst.

Herinneringsdiensten


4. ONLINE HERDENKINGSPAGINA

Laat een unieke herinnering achter voor nabestaanden

Via de rouwkaart kun je mensen informeren over een online herdenkingspagina. Hier kunnen mensen verhalen en foto’s delen. Zo geef je iedereen de ruimte om online met elkaar te herinneren. Is online niet zo jouw ding? Dan kun je ervoor kiezen om een leeg vel mee te sturen met de rouwkaart. Je kunt mensen dan vragen hier verhalen op te schrijven, foto’s op te plakken of misschien een mooie tekening te maken. 


5. AUDIO-OPNAME / VIDEOBOODSCHAP 

Een virtuele boodschap inspreken

We doen het tegenwoordig bijna allemaal: spraakberichtjes versturen. Mijn ervaring is dat het prachtig is wanneer speeches bij een afscheidsbijeenkomst op dezelfde manier opgenomen worden. Zo kunnen ook herinneringen worden gedeeld.

Dit is vooral prettig voor de mensen die door omstandigheden niet bij de afscheidsbijeenkomst kunnen zijn.  


6. VEELZIJDIGE EREHAAG VAN FAMILIE, VRIENDEN, BUREN EN COLLEGA’S

Samen afscheid nemen op veilige afstand

Een ander mooi idee tijdens een uitvaart in coronatijd is het vormen van een erehaag. Hele routes worden nu gedeeld en verspreid over soms wel grote afstanden staan mensen opgesteld. Hiervoor kun je iedereen uitnodigen, collega’s, buren, familie en vrienden. De erehaag kan gevormd worden bij vertrek vanaf de thuislocatie of bij aankomst op de afscheidslocatie. Juist de stilte is dan vol van betekenis. Een erehaag maakte mij ervan bewust dat goed oogcontact of enkel de aanwezigheid van geliefden als ontzettend dankbaar kan worden ervaren. 

Ook is de drive trough condoleance ontstaan door corona. Op een buitenlocatie, grensend aan een autoweg is het mogelijk om vanuit de auto de overledene te bezoeken. 


7.  RUSTIG AAN MET DE ROUWKAART

Ruimte voor totaal nieuw ontwerp

Omdat veel families tijdens de strikte voorschriften rondom uitvaarten en corona kozen voor een afscheid in beslotenkring, was er ook geen haast met de rouwkaart. Hier zou notabene toch in staan “uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden.” De mensen die bij het besloten gezelschap hoorden werden via e-mail, telefoon of whatsapp geïnformeerd. Later, na de uitvaart, volgde er een unieke, speciale rouwkaart. In rust kon namelijk het ontwerp gemaakt worden. 

Doordat er meer tijd voor het ontwerp is, zie ik dat families andere keuzes maken; denk aan goud, rosé of zilver foliedruk. Prachtig maar wel een langere levertijd en dus ideaal wanneer de kaart later volgt. 

Of een kaart op bloemenzadenpapier of in een pocketfold met extra foto en een gedicht. Overigens allemaal keuzes die ook in de week van de uitvaart kunnen maar meer tijd vragen. 


8. EEN BUITENGEWOON AFSCHEID IN DE BUITENLUCHT

Afscheid nemen in de natuur, of gewoon buiten in je eigen tuin. Het kon allemaal al, maar de laatste maanden kiezen veel nabestaanden voor deze optie. Een natuurbegraafplaats leent zich er heel specifiek voor en ook veel crematoria en begraafplaatsen geven de mogelijkheid om in de buitenlucht afscheid te nemen. Wist je dat een uitvaart buiten in alle seizoenen mogelijk is? Ik zorg ervoor dat de genodigden  in alle seizoenen comfortabel buiten kunnen plaatsnemen. 

Lees hier meer over een buitenceremonie.

Buitenceremonie


9. THUISCEREMONIES

Afscheid nemen in een vertrouwde omgeving.

Nog niet eerder heb ik zoveel thuisceremonies vormgegeven. Wanneer thuis afscheid nemen past bij de wensen van de overledene en het kan volgens de coronavoorschriften geregeld worden, is thuis een uitvaart regelenen intiem en laag in kosten. Laten we daar eerlijk en open over zijn. Een vertrouwde plek, herkenbare geluiden, vertrouwd servies en eigen glazen geven in een onzekere en verdrietige tijd een fijn gevoel.

Heb je na het lezen van dit bericht behoefte aan een vrijblijvend voorgesprek met mij? Ik ga graag met je in gesprek om het afscheid, ook in tijden van corona, uitgebreid voorbereiden. Mijn ervaring leert dat families de uitvaartweek met meer rust, duidelijkheid én creativiteit beginnen wanneer de uitvaartwensen vooraf besproken zijn.

Contact

Foto: Illustratie van illustrator Yara Ruby, © uitvaartonderneming Buitengewoon Afscheid

Geredigeerd door Pauline de Vries van Het Schrijfkwartier