Afscheid nemen van een geliefde in tijden van het Coronavirus

De huidige situatie rondom het Coronavirus dwingt ons om afstand te nemen van elkaar. Daarom is ook afscheid nemen nu anders geworden. Graag denk ik met je mee over een buitengewoon en passende uitvaart in tijden van het Coronavirus.

De overheid heeft een aantal richtlijnen opgesteld om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Die richtlijnen zijn ook belangrijk voor mij en mijn collega’s bij het organiseren van condoleances en uitvaarten. Die richtlijnen kunnen ervoor zorgen dat een uitvaart, maar ook de verzorging van een overledene, op dit moment anders kunnen verlopen dan hoe je dat misschien het liefst gewild had. Ik informeer je graag over deze richtlijnen en natuurlijk ook welke mooie alternatieven er mogelijk zijn.

  • Het melden van een overlijden kun je zoals altijd telefonisch doen. Is de overledene, of een naaste, besmet zijn (geweest) met het Coronavirus? Of vertoonde hij/zij symptomen? Meld dit direct bij mij.
  • Wanneer we een afspraak hebben wil ik je vragen om voldoende afstand te bewaren (1,5 meter). En helaas mogen we geen handen schudden.
  • De laatste verzorging; het wassen en aankleden van de overledene, mag je zelf uitvoeren als je dat wilt. Wanneer je mijn hulp hierbij nodig hebt help ik je graag.
  • Er is geen maximumaantal bezoekers wel moet op de afscheidslocatie de 1,5 m afstand wel haalbaar zijn.
  • Op mijn fysieke aanwezigheid kan je overal rekenen. Denk aan: direct na overlijden, bij het bespreken van de uitvaartwensen, tijdens de afscheidsbijeenkomst en/of condoleance en natuurlijk bij het nagesprek wat twee weken na de uitvaart plaatsvindt.


Laten we ons, ondanks de beperkingen, niet focussen op dat wat niet mogelijk is, maar er voor elkaar voor zorgen dat het een mooi afscheid wordt. Graag wil ik je inspireren en informeren over wat wel kan

HERDENKINGSBIJEENKOMST

Wanneer het afscheid groots en uitbundig had moeten zijn, raad ik je aan om op een later moment alsnog een herinneringsdienst te organiseren. Een afscheidsbijeenkomst die helemaal naar jullie wens is. De begrafenis en crematie heeft dan al in alle eenvoud plaatsgevonden. Hopelijk kan dit samenzijn binnen enkele maanden na het overlijden plaatsvinden. Laten we nu alvast bespreken, in detail, hoe je het straks wilt hebben. Dit lijkt misschien wat onwennig, maar het zo belangrijk goed afscheid te nemen. 

Lees hier meer over een herinneringsdienst.

Herinneringsdiensten

DIGITAAL (KAARS)RITUEEL 

Een heel mooi ritueel is het aansteken van een kaars vanuit huis. Alle genodigden wordt gevraagd om met het programma Zoom een kaars aan te steken voor de overledene. Het aansteken van de kaars filmen zij met hun webcam of smartphone. Voor de familie die ik mag begeleiden projecteer ik de beelden in een Gallery View, waarbij alle genodigden in één overzicht te zien zijn. De genodigden kunnen vervolgens ook online via hun laptop, tablet of smartphone de afscheidsbijeenkomst bijwonen.

LIVESTREAMING

De meeste uitvaartlocaties beschikken over faciliteiten voor livestreaming. Zo kan de bijeenkomst live worden uitgezonden op internet. Dat kan door middel van een open verbinding, maar je kunt ook kiezen voor een gesloten uitzending. Bij een gesloten uitzending krijg je een wachtwoord dat je kunt delen. Genodigden kunnen zo vanuit huis meekijken. Kies je voor een locatie waar livestreaming niet aanwezig is? Dan kan ik dit voor je regelen, ik werk altijd samen met organisatie Livestream Service.LATEN WE VOORAL MET ELKAAR BUITEN ZIJN

Een afscheid buiten is prachtig. Samen in de buitenlucht, in het zonnetje en rondom jullie geliefde. We nemen dan een zelfgebakken taart mee en koude biertjes of laten een cateraar alle hapjes en drankjes verzorgen. Bij een afscheid in de buitenlucht moet je denken aan het strand, aan zee, op een campingterrein, in een park, grote tuin of in een bos. Ik regel het graag voor jullie en kijk naar passende mogelijkheden. En wanneer de deze buitenlocatie groot genoeg is kunnen we écht iedereen uitnodigen voor de uitvaartceremonie.

Lees hier meer over een buitenceremonie.

Buitenceremonie

EREHAAG

Een ander mooi alternatief is het vormen van een erehaag. Hiervoor kun je iedereen uitnodigen die dicht bij de overledene staat. De erehaag kan gevormd worden bij vertrek vanaf de thuislocatie of bij aankomst op de afscheidslocatie. Genodigden krijgen de opdracht om een rij te vormen waarbij iedereen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Laatst had ik een uitvaart waarbij alle genodigden zich verzamelden op het thuisadres. Buiten vormden zij samen een erehaag. Mensen hielden afstand en juist de stilte was vol van betekenis. Dat moment maakte mij ervan bewust dat goed oogcontact of enkel de aanwezigheid van geliefden als ontzettend dankbaar kan worden ervaren. 

AUDIO-OPNAME / VIDEOBOODSCHAP

We doen het tegenwoordig bijna allemaal: spraakberichtjes versturen. In mijn ervaring zou het prachtig zijn wanneer de speech bij een afscheidsbijeenkomst op dezelfde manier opgenomen wordt. Zo kunnen nog steeds herinneringen worden gedeeld. Dit is vooral prettig voor de mensen die door omstandigheden niet bij de afscheidsbijeenkomst kunnen zijn. Tegenwoordig is het niet ingewikkeld om een videoboodschap te maken. Het resultaat is een groots en troostend gebaar, zelfs wanneer professionele montage of goede beeldkwaliteit ontbreekt. 

FOTOGRAAF EN VIDEOGRAAF 

Vooral nu adviseer ik het om een afscheidsbijeenkomst volledig te laten opnemen op video. Je kunt de opname naderhand via e-mail delen, of via social media in een besloten groep. Op deze manier kunnen jullie de gebeurtenis met elkaar delen en zullen er troostende reacties en mooie herinneringen op volgen.

Zie hier een voorbeeld video gemaakt door mijn uitvaartvideograaf Vincent Smit.

Video uitvaart

HERDENKINGSPAGINA

Met de rouwkaart kun je mensen informeren over een online herdenkingspagina. Hier kunnen mensen verhalen en foto’s delen die iedereen kan lezen en zien. Zo geef je iedereen de ruimte om online met elkaar te herinneren. Is online niet zo jouw ding, dan kun je ervoor kiezen om een leeg vel mee te sturen met de rouwkaart. Je kunt mensen dan vragen hier verhalen op te schrijven, foto’s op te plakken of misschien een mooie tekening te maken. 

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan een vrijblijvend voorgesprek met mij? Ik ga graag met je in gesprek om het afscheid uitgebreid voorbereiden. Mijn ervaring leert dat families de uitvaartweek met meer rust, duidelijkheid én creativiteit beginnen wanneer de uitvaartwensen vooraf besproken zijn. Zo kunnen we een verdrietige periode samen draaglijker maken.

Bericht: Karen Admiraal i.s.m. Het Schrijfkwartier en BuroPen
Datum: maart 2020
Betreft: Uitvaart en het corona virus
Foto: Illustratie van illustrator Yara Ruby, © uitvaartonderneming Buitengewoon Afscheid
Tags: #corona #covid19 #uitvaart #virus #afscheid

Contact