DUURZAME UITVAART

Mensen die in het leven bewust met het milieu en de toekomst daarvan zijn omgegaan willen dit ook graag bij hun uitvaart terug zien. Daarom probeer ik zoveel mogelijk aandacht te besteden aan duurzaamheid bij de verschillende keuzes die er gemaakt kunnen worden.

Maar wat is nu precies een duurzame uitvaart?
En hoe maak je een uitvaart duurzaam.
Mijn tips aan jou:

Bloemen
Bloemen uit je eigen tuin zijn duurzaam. Heb je alleen een balkon dan kun je gebruik maken van de bloemen van mijn bloemist Raket & Distel. Marjolijn pukt namelijk haar bloemen van haar eigen akker en werkt seizoens gebonden. Heb je een eigen bloemist waar je graag mee werkt dan is het vooral mooi daar het rouwstuk te bestellen.

Vervoer
Het vervoer is het meest vervuilende onderdeel van de uitvaart. En dan gaat het niet zo zeer om het vervoer van de overledene maar om het aantal kilometers die de gasten op de dag van de uitvaart afleggen. Een alternatief zou kunnen zijn om met het openbaar vervoer te komen of met elkaar te reizen. De familie kan ervoor kiezen jullie dierbare met loopkoets of de fiets te vervoeren. Ook is de uitvaartbus een mooi alternatief, gezamenlijk worden jullie vervoerd naar de afscheidslocatie, het crematorium, de begraafplaats of plek van condoleance.

Rouwkaart 
Digitaal een rouwkaart versturen kan en bespaart zelfs geld. Wil je wel een rouwkaart dan adviseer ik je te kiezen voor duurzaam drukwerk. Ik zal er dan voor jullie op letten dat dit gebeurd op mileuvriendelijk papier (100% gerecycled) en met inkt op vegetale basis.

Opbaren thuis 
Bij een thuis opbaring van een overledene wordt vaak gebruik gemaakt van koelapparatuur. Dit is echter niet een duurzame optie. Koeling is niet perse nodig en er zijn goede alternatieven. Zo kan er opgebaard worden met de Bio Sac 200 of gekozen worden voor een graszoden opbaring. Beide twee duurzame alternatieven. De graszoden opbaring is geïntroduceerd door antroposoof Rudolf Steiner. Zijn methode houdt in dat er graszoden onder de kist of het bed van de overledene worden geplaatst. Volgens de traditie wordt ook rozemarijnbadmelk en kwarts toegevoegd voor een frisse geur en stimulatie van de groei van het gras. Gras werkt verkoelend, de koolstofassimilatie maakt dat er wamte uit de omgeving wordt onttrokken. Een alternatief waar ik veel ervaring mee heb is de Bio Sac 200, deze 100% natuurlijke opbaringsvorm bestaat uit twee componenten: actieve koolstof en klei. Deze fungeren als een filter en nemen geuren en vocht uit het lichaam op van de overledene. Het is een methode die de Egyptenaren vroeger al toepasten. Het grote voordeel van de graszoden of de Bio Sac 200 is dat jullie overledene niet ijskoud aanvoelt maar een kamertempratuur heeft.

De duurzaamheid tijdens de opbaring kan je ook doorvoeren in wat je de overledene meegeeft. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen de panty’s, sieraden, hoortoestel niet mee te geven. Een dierbare duurzaam aankleden kan met kleding van wol, linnen of hennep.

Kist, mand, wade of urn 
Gebruik bij voorkeur geen kist van spaanplaat, dit is geen duurzame keuze. Gelukkig zijn dan ook de meeste kistenfabrikanten overgestapt op meer duurzame houtsoorten.  Duurzame uitvaartkisten worden gemaakt zonder lak of lijm. De kistbekleding is van hennep, bamboe, brandnetelvezel, linnen of jute. Kies je voor een crematie: er is ook een groot aanbod in duurzame urnen.

Cremeren of begraven?
Uit onderzoek blijkt dat het milieueffect van cremeren en begraven ongeveer hetzelfde is. Mijn advies is dan ook een keuze te maken die goed past en goed voelt. Hierbij kan je altijd rekening houden met de bovenstaande punten.

Foto bron: Wikkelgoed / Biesvelden kisten / Raket & Distel