Uitvaart op een schip

Afscheidsbijeenkomst op een boot, de SS Rotterdam uitvaart.

Het was een koude, regenachtige dag toen Willem mij voor het eerst belde. Een gesprek met mij stond op zijn to-do lijstje. Het was tijd om zijn eigen uitvaart samen met mij voor te bereiden. Ik merkte dat hij het lastig vond om hierover met mij in gesprek te gaan. Hoe moedig was het om toch contact met mij op te nemen? Al snel hadden we een mooi gesprek, het ijs was gebroken. De ziekte ALS zou ervoor zorgen dat hij komt te overlijden, zoveel eerder dan hij wilde. Zelf bepalen hoe zijn leven zou eindigen en hoe zijn afscheid eruit moest komen te zien was belangrijk voor hem. Vol trots vertelde hij over zijn man, Thomas. Getrouwd in 2012 op het stoom schip Rotterdam. Daar moest ook zijn afscheid plaatsvinden.

Onze tweede afspraak was anderhalve maand later. Willem en Thomas hadden eerst nog een prachtige, lange reis door Zuid-Afrika gemaakt. Het gesprek was vertrouwd, alsof we elkaar al lang en goed kenden. Mooie verhalen en foto’s over de fantastische reis, wat hebben ze genoten samen. Daarna was het tijd om te praten over de uitvaart, de aanleiding van ons gesprek…Op een liefdevolle manier hadden ze het gesprek voorbereid, het trouwalbum lag al klaar. De uitvaart moest daar plaatsvinden waar ze elkaar eeuwige trouw en liefde hadden beloofd. De foto’s spraken boekdelen. We hebben gesproken over de kaart, de kist, de kleding, het vervoer, de crematie, de hapjes maar bovenal over de sfeer. Die moest een hoofdrol krijgen in die week. Live muziek op alle dagen. Ik mocht hem vertellen dat ik een goede uitvaartmuzikant ken, iemand die zijn wens zou kunnen laten uitkomen.

Onze volgende afspraak vond plaats op het ss Rotterdam, waar geluk, liefde, verdriet en gemis bij elkaar moesten komen. Thomas en Willem konden elkaar niet loslaten, wetende hoe kostbaar elke seconde van de dag is. Deze keer was de sfeer meer beladen. Willem was nog zo niet klaar met leven maar moest praten over zijn dood. Peter van Memories Uitvaartmuziek was ook aanwezig. Hij wist de lucht op te klaren/de sfeer om te buigen door iets te spelen. Wat kan muziek een fijne verbinding zijn, een heler, precies de reden waarom dit voor Willem zo belangrijk was. Het werd ‘Always on my mind’ van Elvis Presley, de persoonlijke keuze van Willem. Hoe mooi is het om het afscheid daarmee te beëindigen, om dit mee te geven aan alle gasten?

Na deze laatste afspraak hoorde ik lang niets meer van de twee mannen. Dat hadden we ook zo afgesproken. Ze zijn nooit uit mijn gedachten geweest, zeker niet doordat ik regelmatig met Peter en Aisha van Memories Uitvaartmuziek samenwerk. Ook bij hen is het verhaal van Willem blijven hangen. Het was nu eenmaal een bijzonder levensverhaal met een mooie afscheidswens. Pas 3,5 jaar later kreeg ik een berichtje van Thomas. Direct wist ik dat het mis was. Het was tijd om afscheid te nemen voor Willem en het euthanasietraject op korte termijn te starten. Al anderhalve week later was Willem overleden. Hij lag in zijn ligstoel in de woonkamer, de plek waar hij de laatste tijd zo graag lag, uitkijkend over zijn stad Rotterdam. Dit was de plek waar hij nu ook moest liggen.

Dankbaar kijk ik terug op deze unieke uitvaart. Alles verliep in rust en met zoveel liefde voor elkaar. De uitvaartmuziek was een verzameling van muziekstukken die een grote rol speelden in het leven van Willem. Er werd zelfs een stuk gespeeld dat door Willem en Peter samen was geschreven, speciaal voor het afscheid van Willem. Er zat zelfs een persoonlijke boodschap van Willem in; de wens dat het lied zijn naasten maar vooral zijn grote liefde Thomas zou kunnen steunen in moeilijke tijden.


Ik voel me nog vereerd dat ik de wensen van deze bijzondere mannen mocht laten uitkomen. Dat zijn uitvaart precies zo was als hijzelf, uniek en liefdevol.

– Karen Admiraal  –


 

Bericht: Karen Admiraal
Datum: 1 maart 2019
Betreft: Terugblik op de bijzondere uitvaart van Willem op het stoom schip Rotterdam.
Tags: #uitvaartopeenschip #ssRotterdam #uitvaart #rouwlocatie #uitvaartmuziek #livemuziek #memoriesuitvaartmuziek

Bijzondere verhalen